2015. január 13., kedd

Ez a gyáva mészárlás Párizsban engem is kiakasztott. És persze azonnal cikkek százai születtek meg. Úgy látom, hogy nagyon kevés cikkben sikerült túllépni a felszínes jeleken.

 

Én a tudatlanság számlájára írom a dolgot. Folyik egy kőkemény hatalmi harc az arab világban. A felszínen vallásról és kultúráról, sőt tiszteletről beszélnek, de ez csak a nekünk szóló rizsa. Ne legyünk hülyék; minden harc a pénzről, hatalomról szól.

És a hataloméhség jól tud szövetkezni az iszlám vezetőivel, akik már felismerték, hogy az iszlámnak éppen úgy vége lesz a modern világban, ahogy a Pápa hatalma is elillant.

A nyilvánosság, az internet, a mobil telefon gyakorlatilag alapjaiban nyír ki minden bezárkózó, elnyomó államot. Nem gyorsan, de egészen biztosan. Nem lehet fenntartani egy ideológiát, ha arra naponta cáfolnak rá a hírek.

 

Ebben a szövetségben nagyon jól használhatók azok a tudatlan emberek, akik saját kultúrájukkal, vallásukkal sincsenek tisztában. Óriási kamu, hogy volna itt az iszlámnak bármilyen törlesztenivalója a nyugattal szemben. Egyszerűen csak félremagyarázzák a tant, ahogy mindig, minden kultúrában félremagyarázták, ha az volt az érdekük. Ez a mozgósítás alapja.

A katolikus egyház éppen így viselkedne, mint az iszlamista terrorbrigádok, ha módja volna rá. Erre a bizonyíték, hogy valóban így is viselkedett, jó kétszáz éven keresztül.

 

És kiket sikerül átverniük ezzel az iszlám-szabadságharc halandzsával? Természetesen azokat, akik mindig jó alanyai az ostoba elméleteknek. Akik nem ismerik saját kultúrájukat, nem ismerik az iszlámot, akik csak lődörögnek az országban, ahol születtek, és amelyiknek a nyelvét beszélik. A nyomorszinten élő, veszteni való nélküli embereket, akik egy beszűkült világban élnek és csak annyit fognak fel belőle, hogy másoknak sokkal jobban megy a soruk.

Elemi irigység ez, igazi prolitempó, de azért nagyon ősi érzés gyűlölni a gazdagabbakat, és lám, az okos megmondóemberek máris készek a megoldással:

„Te egy remek, értékes ember vagy csak itt a társadalom gyűlöl téged, mert moszlim vagy. De mi szeretünk.”

Ennyi. Ezt kell elhinni és már fut is a szekér. Nem olyan nehéz elhinni. Vegyük észre, hogy az első mondat első fele még igaz is.

 

(És egyébként itt is megmutatkozik a PC modor veszélyessége. Miután ilyen közhely-baromsággal kezdenek ma már minden mondatot, az embereknek eloszlik az eredendő gyanakvása. Tudjuk ugyan a józan eszünkkel, hogy a másik fél kutyába sem vesz minket. Magasról leszarja, hogy mi lesz velünk, de azért mégis jobb szeretjük, ha látatlanban értékes embernek tartanak minket, és felháborít a legkisebb negatív értékelés is.

A hízelgés és az ok nélkül feldicsérő szóhasználat meghamisítja az egész kontextust. A semleges, távolságtartó, közönyös fogalmazás lassan sértővé válik.)

 

Az Európában született terroristák nyilván abban a tévhitben élnek, hogy jó lesz nekik, ha Szíriában vagy Irakban győz a korlátlan Iszlám Rend. Nem ismerik, nem tudják, hogy mi van ott most. Aki Párizsban nevelkedett, az úgy képzelheti, hogy az iszlám Irak, majd olyan kényelmes és biztonságos lesz, mint Párizs, csak kevésbé harsány. A fő különbség abban áll majd, hogy betiltják a szexboltokat, az alkoholt és minden nő burkában jár.

Lefogadom, hogy ezt a naiv mesét is bevetik a térítéskor.

Szó sincs itt kultúrák harcáról. Éppen a kultúra hiánya okozza a bajt.

 

Nincsenek megjegyzések: